فهرست مطالب

مطالعات مدیریت (بهبود و تحول) - پیاپی 97 (پاییز 1399)

فصلنامه مطالعات مدیریت (بهبود و تحول)
پیاپی 97 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صفحه 1
  • محمدرضا بهرام زاده، علیرضا منظری توکلی*، سنجر سلاجقه، مسعود پورکیانی، ایوب شیخی صفحات 9-38

    مفهوم انگیزش کارکنان و توجه به عواملی که باعث ایحاد انگیزه می گردد از جمله مهمترین موضوعاتی است که در بهره وری نیروی انسانی مطرح می باشد. انگیزش کارمندان دولت، مدت هاست که از موضوعات جذاب بوده است. این تحقیق با هدف تبیین مدل و بررسی رابطه بین عوامل سازمانی و غیرسازمانی با انگیزه  در خدمات عمومی (دولتی) صورت پذیرفت. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی و به روش توصیفی-همبستگی انجام شده است. حجم نمونه شامل 324 نفر از کارکنان شهرداری های استان خراسان رضوی بوده که به صورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای برگزیده شده اند. داده های مورد نیاز از طریق پرسشنامه های ترکیبی انگیزه خدمت عمومی، عوامل سازمانی  و عوامل غیرسازمانی گردآوری شد و ضریب پایایی (αکرونباخ) برای پرسشنامه ها به ترتیب 822/0، 815/0 و 795/0 به دست آمد و به منظور اطمینان از تناسب شاخص ها با مولفه ها (بررسی روایی) از آزمون خبرگی و تحلیل عاملی اکتشافی و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدلسازی معادلات ساختاری استفاده گردید. داده ها با نرم افزارهای "اس پی اس اس" و "آموس" تجزیه و تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان داد که رابطه معناداری بین شاخص های سازمانی و غیرسازمانی با انگیزش خدمت عمومی کارکنان وجود دارد و روابط در مدل تحقیق تایید شد و در پایان بر اساس یافته های تحقیق، پیشنهادهایی نیز ارایه گردید.

    کلیدواژگان: انگیزه، خدمت عمومی، عوامل سازمانی، عوامل غیرسازمانی
  • حسین دامغانیان، عرفان شهباز* صفحات 39-67
    ازجمله مسایلی که امروزه سازمان ها را تهدید می کند سکوت سازمانی ، فلات شغلی و تاثیرات آنها برروی سازمان و منابع انسانی است. پژوهشگران سکوت سازمانی را خودداری از بیان ایده ها و نظریات راجع به مشکلات سازمانی می دانند. اما فلات شغلی به عنوان مرحله ای تعریف می شود که کارمندان بدون توجه به شغل فعلی و فاصله زمانی بسیار طولانی، فرصت کمی برای پیشرفت پیدا می کنند. فلات شغلی و سکوت سازمانی در مدیریت امروز از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند که البته در بسیاری از موارد نقش این عوامل در سازمان نادیده گرفته می شود. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی-همبستگی می باشد. نمونه آماری شامل 127 نفر از کارکنان سازمان آب منطقه ای کرمانشاه می باشد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار PLS2 استفاده شد که در نهایت یافته ها حکایت از آن داشت که کارکنان سازمان آب منطقه ای دچار فلات زدگی شغلی و سکوت سازمانی هستند. همچنین مشخص شد فلات زدگی شغلی، سکوت سازمانی را در پی دارد. از سوی دیگر، بررسی ها نشان داد که فلات زدگی شغلی از طریق متاثر ساختن انگیزه های کارکنان می تواند سکوت را در آنان موجب شود
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، سازمان آب منطقه ای، سکوت سازمانی، فلات شغلی، منابع انسانی
  • راضیه عابدینی ولامدهی*، عبدالزهرا نعامی، سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی صفحات 69-102

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی و آزمودن الگویی از تاثیر ویژگی های انگیزشی دانشی شغل بر فرایندهای انگیزشی با میانجی گری توانمندسازی روان شناختی، جهت گیری هدف یادگیری و تمرکز تنظیمی پیشبردی در شرکت فولاد خوزستان است. جامعه ی آماری شامل کارکنان شرکت فولاد خوزستان و نمونه ی پژوهش شامل 350 نفر بود که به شیوه ی نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. پرسشنامه های ویژگی انگیزشی دانشی شغل (مورگسون و هومفری)، توانمندسازی روان شناختی (اسپریتزر)، جهت گیری هدف یادگیری (واندوال)، تمرکز تنظیمی پیشبردی (والاس)، تولید هدف (بیندل)  و تلاش برای دستیابی به هدف (بیندل و همکاران) به کار گرفته شدند. این پرسشنامه ها از روایی و پایایی قابل قبولی در پژوهش حاضر برخوردار بودند. جهت تحلیل داده ها از روش الگویابی معادلات ساختاری (SEM) با استفاده از نرم افزار AMOS 23 و SPSS 23 استفاده شد. جهت آزمودن اثرهای میانجی در الگوی پیشنهادی نیز از روش بوت استراپ در برنامه ماکرو، پریچر و هیز (2008) استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان دهنده ی برازش متوسط الگوی پیشنهادی با داده ها بود. برازش بهتر الگو و نتایج معنی دارتر از طریق همبسته کردن خطای یک مسیر حاصل شد. نتایج پژوهش نشان داد تمام فرضیه های مستقیم و غیرمستقیم تایید شدند. نتایج پژوهش نشان داد حالات انگیزشی (توانمندسازی روان شناختی، تمرکز تنظیمی پیشبردی و جهت گیری هدف یادگیری) نقش میانجی گر در رابطه بین ویژگی انگیزشی دانشی و فرایندهای انگیزشی (تولید هدف و تلاش برای دستیابی به هدف) ایفا می کند. بنابراین با توجه به یافته های به دست آمده می توان نتیجه گیری کرد که ویژگی انگیزشی دانشی شغل بر فرایند انگیزشی و در نهایت بر پیامدهای سازمانی اثر مثبت می گذارد.

    کلیدواژگان: ویژگی انگیزشی دانشی شغل، توانمندسازی روان شناختی، جهت گیری هدف یادگیری، تمرکز تنظیمی پیشبردی و فرایندهای انگیزشی
  • آرمان بهراد، مهدی سبک رو*، سید محمد طباطبایی نسب صفحات 103-132

    در دهه های گذشته گرایش به استفاده از سیستم های مبتنی بر شایستگی افزایش داشته است. معرفی صحیح چارچوب شایستگی می تواند در افزایش کارایی زیر سیستم‏های منابع انسانی به سازمان ها کمک کند. سازمان امور مالیاتی کشور هم با پیاده سازی طرح جامع مالیاتی بیش از پیش نیازمند همسویی بخش منابع انسانی خویش با اهداف سازمانی خواهد بود. این تحقیق با عنوان طراحی مدل شایستگی های کارشناسان ارشد مالیاتی در سازمان امور مالیاتی کشور در همین راستا طراحی شده است. تحقیق در پارادایم تفسیری جای گرفته، از استراتژی پایه ور استفاده کرده، از منظر هدف تحقیقی اکتشافی محسوب شده و از منظر نتیجه، تحقیقی توسعه ای و از منظر نوع داده ها نیز در زمره تحقیقات کیفی قرار می گیرد. جهت گردآوری اطلاعات موردنیاز از ابزارهای مطالعات آرشیوی، مصاحبه و پرسشنامه استفاده شده است. برای استخراج اطلاعات از داده های حاصل از مصاحبه، از تحلیل محتوا و از روش های کیفی تحلیل محتوا استفاده شد. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران بخش ستاد سازمان، خبرگان موضوعی، کارشناسان و مدیران عملیاتی استان ها بوده است. نمونه گیری هدفمند بوده و با استفاده از روش گلوله ی برفی 10 نفر از میان جامعه آماری انتخاب شدند. در طراحی مدل، فرایند برنامه ریزی مقدماتی، تدوین فهرست اولیه شایستگی ها، مقایسه فهرست به دست آمده با الگوهای شایستگی موجود، ارایه تعریف از مفاهیم شایستگی و تدوین فهرست تلفیقی، ارزیابی و پالایش فهرست شایستگی ها و درنهایت طراحی مدل شایستگی ها طی شد. در پایان سه حوزه ی شایستگی های کارکرد حرفه ای، رفتاری و زمینه ای با 50 مفهوم شایستگی در قالب یازده مقوله شناسایی شده و مدل این شایستگی ها ارایه شد.

    کلیدواژگان: شایستگی، مدل شایستگی، کارشناس ارشد مالیاتی، سازمان امور مالیاتی کشور
  • حامد خامه چی، مهدی خیراندیش*، اکبر حسن پور، یوسف وکیلی صفحات 133-160

    این پژوهش به شناسایی پیشایندها و پیامدهای توازن کار- زندگی با استفاده از رویکرد فراتحلیل می پردازد. پژوهش حاضر از نظر هدف، توصیفی و از نظر نوع استفاده، کاربردی و از نظر نوع داده ها، پژوهشی کمی است. جامعه مورد بررسی شامل مقالات علمی- پژوهشی و پایان نامه های کارشناسی ارشد در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی در زمینه توازن کار- زندگی از سال 1392 تا سال 1397 بود که طی آن 26 مورد با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند به عنوان نمونه وارد فرایند فراتحلیل شدند. پژوهش های منتخب با استفاده از نرم افزار CMA2 (نرم افزار جامع فراتحلیل) مورد تحلیل قرار گرفتند. یافته های پژوهش نشان داد که از بین پیشایندهای توازن کار- زندگی، به ترتیب متغیرهای مهارت های فردی (564/0)، حجم کاری زیاد (444/0-)، استقلال کاری (416/0)، حمایت خانواده (345/0) و انعطاف پذیری کاری (335/0) دارای بیشترین اندازه اثر هستند. همچنین از بین پیامدهای توازن کار- زندگی به ترتیب متغیرهای تعهد سازمانی (590/0)، امنیت روانی کارکنان (504/0)، رضایت از زندگی (471/0)، بهروزی کارکنان (465/0) و سلامت کارکنان (406/0) دارای بیشترین اندازه اثر هستند.

    کلیدواژگان: توازن کار- زندگی، فراتحلیل، پیشایندها و پیامدها، نرم افزار CMA2
  • علی فلسفی*، غلامرضا معمارزاده طهران، سید مهدی الوانی، محمد موسی خانی صفحات 161-185

    همیت و توجه به انسان و نقش غیرقابل انکار آن در جهت پیشبرد و تحقق اهداف سازمانها و جوامع امروزی بر کسی پوشیده نیست، بطوریکه در همه جوامع، تاکید ویژه بر انسان و ارتباط صحیح و اصولی توام با اخلاق حسنه و حفظ کرامت انسان در تمامی سطوح شده است. در ایران نیز طبق بند 6 اصل دوم قانون اساسی، کرامت انسانی جزء مبانی اعتقادی نظام بوده و در کنار اصول اعتقادی، همچون توحید، نبوت و معاد مطرح گردیده است. همچنین در بند اول سیاستهای کلی نظام اداری کشور به برنامه نهادینه سازی فرهنگ سازمانی مبتنی بر ارزشهای اسلامی و کرامت انسانی و ارج نهادن به سرمایه های انسانی و اجتماعی اشاره شده است. بر این اساس هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی جامع از کرامت انسانی در سازمانهای دولتی ایران است؛ این پژوهش از نظر رویکرد، یک پژوهش ترکیبی (کیفی و کمی) است. بطوریکه برای طراحی مدل از روش پژوهش کیفی فراترکیب سندلوسکی و باروسو و برای آزمون آن از روش کمی تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. بدین منظور بعد از مطالعه مقالات و کتب مرتبط با موضوع تحقیق تعداد 40 متغیر در قالب 4 مقوله اصلی، 12 مفهوم و 34 کد مفهوم سازی و طبقه بندی شده است. بعد از ارزیابی روایی و پایایی روش فراترکیب و اعمال نظرات تخصصی خبرگان، تبیین مدل طراحی شده میسر گردید. در ادامه بمنظور آزمون مدل طراحی شده نهایی تعداد 218 نفر از کارکنان (کارمندان و مدیران) یکی از سازمانهای دولتی ایران به روش نمونه گیری طبقه ای، انتخاب شدند و با استفاده از نرم افزار لیزرل تجزیه و تحلیل انجام گرفت. در نهایت ابعاد، مولفه ها و شاخصهای مدل کرامت انسانی مورد تایید قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: کرامت انسانی، مدل کرامت انسانی کارکنان، روش فراترکیب، سیاست های کلی نظام اداری کشور
|
  • Mohammadreza Bahramzadeh, Alireza Manzari Tavakoli *, Sanjar Salajeghe, Masoud Pourkiani, Ayoub Sheikhy Pages 9-38

    The concept of motivation of employees and attention to factors which creates incentives is one of the most important issues in labor productivity. The motivation of government employees has long been fascinating. The present study aimed to explain a model of organizational and non-organizational factors related to public service motivation. the present study is applied in terms of practical purpose and in terms of descriptive - correlation. The sample size includes 324 employees of the municipalities of Khorasan Razavi province selected by multistage cluster sampling. The tools used in this study are the Combined General Service Motivation Questionnaire, the Combined Questionnaire of Organizational Factors and the Non-Organizational Factors Questionnaire, which reliability was obtained through Cronbach's alpha of  0.822, 0.815 and 0.795, respectively. In order to make sure that the indices are proportional to the components (validity check), expert examination and exploratory factor analysis were used. Data analysis was performed using structural equation modeling using SPSS and Amos softwares. The results showed that there is a significant relationship between the indicators and the motivation of public service staff. Finally, based on the findings of the research, some suggestions have been made.

    Keywords: motivation, public service, organizatianal factors, non-organizatioal factors
  • Hosein Damghanian, ERFAN Shahbaz * Pages 39-67
    Among the issues that threaten organizations today are the issue of organizational silence, career plateau and its impact on the organization and human resources. Researchers consider organizational silence to refrain from expressing ideas, Comments and information about organizational problems. But career plateau is defined as a stage in which employees, without regard to the current job and a very long timeframe, have little chance for improvement. Discussion of the career plateau and organizational silence in management of today have a special place, but in many cases the role of these factors in the organization is ignored. The present research is applied in terms of purpose and in terms of descriptive-correlation method. The population consists of 127 staff of Kermanshah water organization. A questionnaire was used to collect data. PLS2 software was used to analyze the data. Finally, the findings indicate that staff have career plateau and organizational silence. Also it was found that career plateau caused organizational silence. Also results showed that career plateau caused organizational silence by Mediation role of motivation.
    Keywords: job motivation, Water Organization, Organizational silence, career plateau, Human Resource
  • Raziyeh Abedini Valamdahy *, Abdulzahra Naami, Seyad Esmaeil Hashemi Pages 69-102

    The aim of this study was designing and testing model of the effect of knowledge motivation characteristic on motivational processes with mediating role of psychological empowerment, promotion regulatory focus and learning goal orientation employees of Khuzestan Steel Co. The statistical population included employees of Khuzestan Steel Company. A sample of 350 persons was selected through stratified random sampling. Job characteristics (Morgeson & Homphery), learning goal orientation (VandeWalle), Psychological Empowerment (Spreitzer), Promotion Regulatory Focus (Wallace), Goal Generation (Bindel) and Goal Striving (Bindel et al) questionnaires were used. The path analysis method was used through AMOS-23 and SPSS-23 software packages for data analysis. also Preacher and Hayes Bootstrap procedure was used for testing indirect hypotheses in the proposed model. The findings of the study indicated that the proposed model fit the data relatively proper. Better fit and more significant results were obtained by correlating the errors of the two paths proposed AMOS modification indices. The results of the study confirmed direct hypothesis. In the case of indirect relationships, the results showed that all of the indirect hypotheses were confirmed. In addition the result showed that motivational states (psychological empowerment, promotion regulatory focus and learning goal orientation) have an indirect effect on the relationship between knowledge motivation characteristic and motivational processes (goal generation and goal striving). Also, the results showed that knowledge motivation characteristic had the positive effect on Motivational processes and ultimately organizational outputs.

    Keywords: knowledge Motivation Characteristics, learning goal orientation, psychological empowerment, Promotion Regulatory Focus, Goal Generation, Goal Striving
  • Arman Behrad, Mehdi Sabokro *, Seyed Mohammad Tabatabaeenasab Pages 103-132

    In the past decades, the tendency to use competency-based systems has increased. Correct introduction of the competency framework can help organizations improve the performance of HR systems. This research is designed as a model for designing the competencies of senior tax experts in the tax administration of Iran.This research is based on an interpretative paradigm, uses a basic strategy, is considered as an exploratory research goal and in terms of the results, is a developmental research, and from the data viewpoint, is a qualitative research. Archival studies, Interviews and questionnaires are used for gathering the required information. Content analysis and qualitative methods of content analysis were used to extract information from the interview data.The statistical population of the research consisted of managers of the department of the organization, thematic experts, experts and operational managers of the provinces. Purposive sampling was performed and using the snowball method, 10 people were selected from the statistical population. In designing the model, the process of preliminary planning, conducting interviews and compiling an initial list of competencies, comparing the list with the existing lists and competency models, providing a definition of competency concepts and compiling a compilation list, evaluating and refining the list of competencies by the expert group and, finally, designing the competency model was performed. Finally three areas of functional, behavioural, and contextual competencies with 50 competency concepts in eleven categories were identified and a model of these competencies was presented.

    Keywords: Competency, Competency Model, senior tax experts, Iranian National Tax Administration
  • Hamed Khamehchi, Mehdi Kheirandish *, Akbar Hassanpoor, Yusef Vakili Pages 133-160

    The purpose of this study was to identify the antecedents and consequences of work-life balance using a meta- analysis approach. The present study is descriptive in terms of purpose, practical in terms of usage and quantitative in terms of type of data. The study population consists of articles and thesis in internal and external database in the field of work- life balance from 2013 to 2018, that 25 cases were entered through meta-analysis process with a non- random purposive sampling method. Selected studies were analyzed using CMA2 software (Comprehensive Meta-Analysis Software). Findings showed that among the antecedents of work-life balance, respectively, personal skills (0.564), high workload (-0.444), job control (0.416), family support (0.345), job flexibility (0.335), supervisor support (0.333), work-family conflict (-0.325), and work-family enrichment (0.323) had the greatest effect. Also among the consequences of work-life balance were organizational commitment (0.590), employee mental security (0.504), life satisfaction (0.471), employee wellbeing (0.465), employee health (0.406) had the greatest effect.

    Keywords: Work- life balance, Meta- Analysis, Antecedents, Consequences, CMA2
  • Ali Falsafi *, Gholamreza Memarzadeh, Seyyed Mehdi Alvani, Mohammad Mousakhani Pages 161-185

    Attention to its undeniable role in advancing human and organizational goals of modern societies is obvious, as in all societies, there is a special emphasis on the relationship between man and correctly with good morals and human dignity in all levels. In Iran, in accordance with paragraph 6 of Article 2 of the Constitution, human dignity is part of the belief system, par tenets, such as monotheism, prophet hood and resurrection has been introduced. Also in the first paragraph of the general policies of the country's administrative system institutionalization of organizational culture based on Islamic values and human dignity and respect for the human and social capital has been mentioned. The aim of this study is to provide a comprehensive model of human dignity in Iran public organizations; This research approach, is a combination of research (qualitative and quantitative). So as to design the meta-synthesis of qualitative research methods Sandelowski and Barroso and to test a confirmatory factor analysis method are used. After assessing the validity and reliability of meta-synthesis method and the opinions of specialized experts, explaining the model was possible. In order to test the final design of 218 employees and managers, in one of the state agencies stratified sampling were selected and analysis was performed using LISREL software. As a result, dimensions, elements and indicators were validated in the model of human dignity.

    Keywords: Human dignity, Model Of Human Dignity Employees, meta-synthesis method, the general policies of the country's administrative system